Piha,  pihasuunnittelu

AJANKOHTAISTA JA  AJATELTAVAA

Puutarha-aiheinen taustakuvaLogo 2, Maisemasuunnittelu Susanna Vainiola

Maisemasuunnittelu Susanna Vainiola, 31650 VENÄJÄNKANGAS

GSM: 045 343 82 81

Sähköposti: pihasuunnittelija@gmail.com

Kotisivut: www.maisemasuunnittelusv.fi

Tekstikehys: Sivuston suunnittelu ja kuvat: © Susanna Vainiola	 		Päivitetty:  10.2.2011

Miltä pihasi näyttää? (10. kesäkuuta 2010)

Mitä virkaa on pihalla, jossa et viihdy? Mitä antaakaan ihana piha? No niin, pysähdypä hetkeksi katsomaan pihaasi. Onko kaikki niin kuin toivot? Onko piha käytännöllinen ja toimiva? Visuaalisesti miellyttävä? Helppohoitoinen? Ihana? Hyvä, silloin olet taitava pihalaittaja ja voit onnitella itseäsi vaivannäöstäsi ja nautiskella hyvillä mielin pihastasi. Luultavasti olet kuitenkin käyttänyt aikaa ja rahaa huimasti pihaasi saadaksesi mieluisan pihan. Mutta pihan kasvillisuus elää koko ajan. Piha on aina muutostilassa. Rakenteet kuluvat ja vanhenevat. Tällöin saatat kuitenkin tarvita apua pihan ilmeen uudistamiseen. Pihasuunnittelijalta löytyy kyllä ideoita.

Entäpä jos pihasi on kulahtanut? Suorastaan räjähtäneen näköinen? Lapset eivät siinä viihdy etkä sinäkään? Saatko pihan ongelmakohdista stressiä? Et halua uuden pihan kanssa monivuotista työleiriä? Hyvällä suunnitelmalla piha on jo ensimmäisenä kesänä heti toimiva mutta kaipaa tietenkin pientä silmälläpitoa. Esimerkiksi pikkutaimia täytyy hoitaa, jotta ne saavat hyvän alun kasvulle. Seuraavana kesänä piha voi alkaakin jo olla näyttävä. Hyvin suunniteltu piha paranee vuosi vuodelta, kun pihalle istutetut kasvit pääsevät kasvamaan! Piha tarvitsee hoitoa, mutta suunnittelun keinoin hoidon tarve voi vähetä huomattavasti.

Niin, eikä pihan suunnittelua ja rakentamista tarvitse kerralla kuntoon rykäistä. Toisinaan riittää kun mietitään pihan nykytilaa ja mietitään, millainen sen tulisi olla tulevaisuudessa. Kun päälinjat on saatu selville, voidaan pihaa toteuttaa pala palalta, vuosi vuodelta. Pihasuunnitelma voi koskea siis vain osaa pihasta. Jokaisen budjetille sopivat ratkaisut löytyvät kyllä.

Oletko vasta rakentamassa taloa ja työkoneet jylläävät pihallasi? Silloin kannattaa pihasuunnitelma tilata heti! Tällöin saadaan jo olemassa olevia maa-aineksia siirreltyä sopiviin kohtiin pihan laittamisen kannalta ja säästetään sekä aikaa että rahaa. Pihavalaistuksen kaapeliojat voidaan kaivaa saman tien. Mahdollisen kuivatuksen edellyttämät salaojat saadaan samalla paikoilleen. Hyvin laaditun pihasuunnitelman avulla pystytään muodostamaan viherrakentamisen kustannuksista realistinen käsitys. Rakentamiseen voi vahingossa upota aikalailla rahaa, jos toteuttamista ei ole suunniteltu tarpeeksi.

 

 

 

 

Vihermaisemaa katsomalla stressitaso laskee (3. kesäkuuta 2010)

Monet kokevat luontoyhteyden tärkeäksi lisää voimanvaroja antavaksi asiaksi elämässään. Minne Sinä vetäydyt akkujasi lataamaan? Karkaatko mökille Keski-Suomeen perheen kanssa vai lähdetkö telttailemaan? Käytkö puistopiknikillä vai ihailetko näkymiä parvekkeeltasi?

Helsingin Sanomien nettisivuilta (www.hs.fi) silmään osui artikkeli Kaunis maisema, parempi mieli (julkaistu 18.4.2010), jossa käsitellään maiseman tervehdyttävää vaikutusta ihmiseen. Kun ihminen saa oleskella itselleen mieluisissa maisemissa, mieli virkistyy.  Tätä asiaa on tutkittukin useasti ja lisää tekstejä aiheesta löytyy tätä nykyä joka paikasta.

Kun tiedostat mitkä asiat viherympäristössä piristävät Sinua, voit hakeutua mieluisiin maisemiin hermoja lepuuttamaan. Näin suomalaiset tekevätkin ja kesäaikana reissataan pitkin Suomenmaata tai vähän kauemmaksikin. Jos löytyy parveke tai pikkupiha, voit toteuttaa itsellesi oman pikku mielenvirkistyspaikan. Paikan, joka on aina omassa käytössäsi – joka päivä.

Pihastaan voi tehdä toimivan ja kauniin. Voit tehdä mukavan oleskelupaikan itsellesi ja laittaa ruoat pihan kesäkeittiössä. Pihasta tulee sisätilojen jatke. Pihastaan voi tehdä myös persoonallisen. Sisällä talossa on koristeita, taidetta ja tauluja tekemässä tilasta persoonallista ja antamassa silmäniloa. Miksei siis laitettaisi ympäristötaidetta myös omalle pihalle persoonallisen loppusilauksen aikaan saamiseksi?

Päivän idea: Tee ympäristötaidetta omalle pihalle! Toimii katseenvangitsijana ja antaa kylässä kävijöille iloa. Kauniista luonnonkivistä koottu kivitorni tai ”kuiva” puronuoma näin esimerkkinä. Luonnosta löytyy materiaalia ja inspiraatiota luovuuden tueksi. Puustakin saa taiteilijan avustuksella uniikkia ihmeteltävää pihalleen. Lue juttu Näin syntyi Järvenneito (www.hs.fi, julkaistu 30.5.2010).

 

 

 

Kesäkukkia pikku puutarhureille ja miksei vähän isommillekin (2. kesäkuuta 2010)

Hallanarkojen kesäkukkien istutus alkaa olemaan  ajankohtaista (10.6. alkaen), ei kun mieluisia ostamaan ja pihan istutusryhmiä ehostamaan! Kiva idea on ottaa muksut mukaan ostoksille ja toteuttaa pikku puutarhureille oma pikku kukkapenkki tai kasvimaa! Lapset nauttivat pikku touhuilusta pihalla ja uuden kasvun ihmettelystä yhdessä aikuisten kanssa. Samalla opitaan arvostamaan pihan laittamiseen ja hoitoon uhrattua aikaa, eikä äidin tai naapurin tädin kasveja revitä ylös leikin tiimellyksessä…

Ruukkuistutuksilla saat pihaan nopeasti väriä, lisäksi niitä on helppo siirrellä.  Arkoja kasveja voi nostella yöksi sisään ja laittaa päiväksi ulos. Myös pihan ”pikastailaus” onnistuu näin nopeasti. Ruukkuja siirrellessä sopiviin kohtiin voi saada ahaa-elämyksen  ja huomata, mitkä kohdat pihasta kaipaavat lisää piristystä.  Ruukkujen esteettisyyteen ja kokoon kannattaa kiinnittää huomiota ja luoda yhtenäistä ulkonäköä pihakalustukselle. Kukkien istuttaminen muhevaan multaan on aina parempi vaihtoehto, kuin liian pieneen purkkiin ahtaminen. Kukkia ostaessa on jo hyvä miettiä, miten kastelut hoitaa, jos mielessä on kesälomareissuun karkaaminen. Pikku puutarhureita ei varmasti riemastuta, jos vaivalla hoidetut ruusupavut, krassit, salaatit sun muut ovat kotiin palatessa kuivia kippuroita…

 

 

 

Piha — toinen olohuoneesi (29.toukokuuta 2010)

Kesäkuu on kohta alkamassa ja pihat verhoutuvat värikkäästi kesäasuun. Luonto on kauneimmillaan, esikot ja lemmikit antavat alkukesään värikirjoa ja heti perään kohta kukkivat rikot, alppikärhöt ja monet muut. Kesäkuun kukkijoita ja perennapenkin ilahduttajia ovat särkynyt sydän, keijunkukat ja töyhtöangervo. Pihasyreeni antaa väriä pihaan kukkiessaan ja huumaa tuoksullaan. Pieni, siro, valkoinen portti syreeniaidanteen suojissa kutsuu astumaan pihaan, luonnonkivistä tehty polku johdattelee syvemmälle pihaan vesiaiheen solistessa taustalla…
Onko tämä Sinun pihasi? Onko tämä Sinun pihahaaveesi? Tyylejä on monia, unelmia on monia… Tarkalla suunnittelulla voit saada toimivan ja esteettisen pihakokonaisuuden. Nyt kannattaa inspiroitua suunnittelemaan!

Aurinkoisia kesäpäiviä:)

 

Vastauksia ja vinkkejä:

 

Mihin laitan lipputangon pihallani? (8.6.2010)

Tanko pystytetään keskeiselle paikalle, yleensä pääsisäänkäynnin läheisyyteen pihanurmikolle. Huomioi, että tangon tulee olla tarpeeksi kaukana puista, pylväistä, sähköjohdoista ja rakennuksista. Lipun tulisi näkyä päärakennuksen harjan yli myös tyynellä säällä. Älä korosta tangon paikkaa tarpeettomasti, istuttamalla sen juurelle kasvillisuutta! Kasvillisuus saattaa haitata  lipun nostamista ja laskemista. Jos kuitenkin päätät jotain istuttaa, niin valitse satunnaisen tallaamisen kestäviä ja sopivan matalia kasveja. Lipputangon vierustan hoidon helpottamiseksi voi tangon juureen sijoittaa vaikka pihakiveystä.

 

Vinkki (12.8.2010): Laadukkaan kasvualustan ostamisen kanssa ei kannata pihistellä. Huonon peltomullan kanssa saat nimittäin rikkaruohotkin kaupan päälle –pyytämättäsi. Kannattaa aina pyytää mullan toimittajalta tuoteseloste, josta selviää kasvualustan koostumus. Ja hyvässä mullassa taimet saavat parhaan mahdollisen startin kasvulleen, joka toivottavasti kestää useita vuosia.

 

Vinkki (12.8.2010):  Nurmikko on hoidoltaan melko työläs vaihtoehto. Jos et nimenomaan tarvitse palloilupaikkaa tai kaipaa nurmikonleikkurin ulkoilutusta, niin harkitse tilalle maanpeittokasveja. Hyväkuntoinen nurmikko vaatii nimittäin ilmastusta, lannoitusta ja kastelua kuumalla kelillä. Kaiken lisäksi se pitää vielä leikata.

 

Heinäkuun pihapuuhaa (30. kesäkuuta 2010)

* Havupuut ja -pensaat leikataan tarvittaessa helmi/huhtikuussa ennen kasvun alkamista tai kesä-heinäkuussa, kun alkukesän kasvuvauhti on tasaantunut. Myös lehtipuita voi tarvittaessa leikata kesä-/heinäkuussa. Mahlaa vuotavat ja herkästi lahoavat puut, pensaat ja köynnökset harvennetaan ja hoitoleikataan keskikesällä, kun alkukesän kasvuvauhti on tasaantunut.

* Kasveja järsiviä öttiäisiä voi koittaa häätää puutarhansa kasvien kimpusta harsoilla ja varsinkin mäntysuopa-vesisuihkulla (1 osa mäntysuopaa, 4 vettä). Toiset laittavat seokseen astianpesuainetta ja ruokaöljyäkin… Kaikkein luonnollisin vaihtoehto on houkutella leppäkerttuja, siiliä, sammakoita ja lintuja tuholaisten kimppuun. Ja pienten eläinten tarkkailu omassa pihapiirissä on sitä paitsi mukavaa, varsinkin muksuista. Pihan perälle kannattaakin jättää vähän luonnontilaisempi alue sekä sinne sun tänne tiheämpää kasvustoa että vähentää nurmikon pinta-alaa. Perhosia houkuttelevat kasvit antavat pihaan lisäväriä.

* Muista kastella kunnolla, silloin kun kastelet. Heinäkuu on Suomen lämpimin kuukausi.

* Nurmikkoa kannattaa nyt leikata tiheään, mutta älä leikkaa liian lyhyeksi, ettei nurmi pala! Ruohosilpun voi hyödyntää esimerkiksi pensaiden alla katteena, samalla se pidättää kosteuden maassa.

* Nauti pihastasi ja lämpimistä päivistä!

Tilaa pihasuunnitelma nyt 2.8.2010 mennessä niin saat –10 prosentin alennuksen suunnitelmasta!

NYT UUTTA! Katso Kuvia – linkistä yksityiskohtia erilaisista suunnitelmistani.

Sisustetaanko trendikäs piha? (26. heinäkuuta 2010)

Pihan laittamisen tahti sen kuin vain kiihtyy. Hyvällä suunnittelulla pihasta tulee juuri niin ihana kuin haluat ja tarkka suunnitelma kertoo selkeästi, miten hienoon lopputulokseen päästään. Pihasuunnittelu, ulko-olohuoneen stailaus, vihersisustaminen, mitä se sinulle on?

Oletko ajatellut, että puutarhastaan voi nauttia pitkälle syksyyn ja sitten jatkaa vihreydestä iloitsemista vaikka viherhuoneessa, terassilla tai parvekkeella? Lasitettu terassi, jossa olosuhteet saadaan pysymään otollisina, antaa tunteen kesän jatkumisesta. Ei kun kesäkautta jatkamaan vaikka terassilämmittimen avulla! Ei siis ole vielä myöhäistä innostua ulkotilojen suunnittelusta. Sitä paitsi hienosta pihastaan voi nauttia vuoden jokaisena päivänä. Keväällä, kesällä ja syksyllä piha loistaa väreissä, iloa on joka aistille. Talvella lumen alta erottuvat isompien kasvien muodot ja habitukset.

Pihalle kiinnostavuutta antaa monimuotoinen keittiöpuutarha, mikä sen ihanampaa kuin napsia itse kasvatetut hyötykasvit suuhun ja pataan. Varsinaista lähiruokaa! Tällainen ratkaisu sopii myös pikku pihalle tai terassille! Yksinkertaista ja helppohoitoista! Pari yrttiä ja mansikka-amppeli eivät paljon aikaasi vie ja palkitsevat hyödyllisyydellään. Oikea citypuutarhuri valitsee värien ja kasvien olemuksen perusteella parhaiten sisustukseensa sopivat kasvit.

Sisustusbuumi on siirtynyt sisätiloista ulos. Pihoja sisutetaan ruukuilla, valaisimilla, kankailla ja muilla tekstiileillä sekä lyhdyillä ja kynttilöillä. Onko oleskelupaikkasi villi, elegantti, trendikäs, tunnelmallinen tai rauhoittava? Juuri Sinulle räätälöity?

Juuri nyt Kuopion Asuntomessuilta saa vielä poimituksi ajatuksia omaan pihaan ja omalle terassille!

Suunnittelija osaa suunnitella! (12.elokuuta 2010)

Vielä on hyvää aikaa toteuttaa itseään pihalla ja laatia siitä persoonallinen ja iki-ihana! Ja tosiaan syksy on parasta aikaa pihan rakentamiseen, sillä nurmikko ja istutukset onnistuvat varmasti! Pyydä ammattilainen käymään, niin ehdit saada kelpo ohjeet pihan toimivaan toteuttamiseen. Suunnittelussa on hyvä noudattaa asuinalueen ja perheen omaa henkeä. Suunnittelua voi tehdä itsekin, kunhan tosissaan miettii pihan mahdollisuudet ja ongelmat etukäteen. Esimerkiksi kaikki kasvit eivät viihdy kaikkialla. Voi tulla kalliiksi, jos hankintoja pihaa varten tehdään hetken inspiraatiosta...

Pihasuunnitelma on yleensä vain muutaman prosentin pihan rakentamiskustannuksista. Jos pihasuunnitteluun ei panosta, saattavat viherrakentamiskustannukset pahimmillaan karata käsistä. Pihasuunnitelman yhteydessä voidaan haluttaessa tehdä alustava kustannusarvio niin nähdään viherrakentamisprojektin todelliset kustannukset ja menekki. Niin vihersuunnittelijaa kuin viherrakentajaa hakiessa kannattaakin kiinnittää huomiota pätevyyteen. No, mitä se riittävä pätevyys vihersuunnittelijan kohdalla on? Ainakin on oltava koulutukseltaan pätevä. Itse koen, että kannattaa valita suunnittelemaan ihminen, joka on suunnittelun ammattilainen. Ja rakentamaan ihminen, joka on rakentamisen ammattilainen.  Aina kannattaa kysellä, onko varmasti asiasta osaamista. Muuten saattaa ostaa sian säkissä.

Niin, ja ”taiteellisuus” ja näyttävyys suunnitelmissa ovat plussaa, mutta tärkeintä on nähdä suunnitelman ”taakse”. Eli koittaa visualisoida, miltä piha voisi näyttää heti toteuttamisen jälkeen ja toisaalta vuosien kuluttua. Onko suunnitelman piha toteutuessaan toimiva? Kestävä? Laadukas? Asiakkaan toiveiden mukainen? On ikävää, jos asiakas joutuu käytännössä kokemaan epäonnistuneen pihasuunnitellun tulokset. Ei oikein hymyilytä, jos routa nostaa kiveykset mutkalle tai maapaine kaataa muurit vinksalleen…

Pätevä viherrakentaja osaa kyllä rakentaa kestävästi, laadukkaasti, vaaditut rakenteet ja estää selkeiden virheiden syntymisen (esim. ettei puuta istuteta seinän viereen). Mutta kaikkia suunnittelumokia ei hänkään aina huomaa —valitettavasti. Suunnitteluun on siis suositeltavaa panostaa. Miten kalliiksi tuleekaan esimerkiksi huonosti suunnitellun ja toteutetun kiveyksen uudelleen asennus? Kivet joudutaan nostamaan ylös, pohjatyöt tekemään uusiksi ja lopuksi ladotaan kivet takaisin. Yhdestä mokasta maksetaankin äkkiä kaksinkertainen hinta. Parhaimmillaan pihasuunnittelu onnistuu niin hyvin, että rakenteet kestävät muuttumattomina vuosikausia.

Tiesitkö…

että pihan suunnittelua voi tehdä mihin vuoden aikaan tahansa?

Suurin osa suomalaisista ottaa pihasuunnittelijaan yhteyttä keväällä, jolloin yleensä on jo liian myöhäistä.

Suunnittelijan kannalta syksy ja talvi ovat parasta aikaa.

Vaikka pihasuunnitelma tehtäisiinkin keväällä tiukalla aikataululla, saattaa esimerkiksi viherrakentajan saamisessa tulla ongelmia.

Eli tilaa pihasuunnitelma syksyllä, se tulee edullisemmaksi, niin  pihalla voidaan tehdä katselmus lumettomana aikana syksyllä.

Talvella voidaan sitten laatia yleissuunnitelma asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Suunnitelman valmistuttua on vielä sitten aikaa valmistautua itse rakentamiseen.

Kun kaikki on selväksi mietitty, voi rakentaminen alkaa heti lumien lähdettyä!

Näin se menee:

Laadukas suunnittelu, laadukkaat materiaalivalinnat

—>        onnistuneet pohjatyöt

—>        ei kupruilevaa kiveystä eikä              kallistumaan lähtevää muuria

—>        iloa ja viihtyisyyttä vuosiksi

—>        tyytyväinen pihanomistaja

Suunnittelussa on osattava ajatella vuosien päähän eteenpäin. Taitavasti suunniteltu piha muuntautuu käyttöön elämänvaiheiden ja tarpeiden mukaan.